Bu Mantar Karıncaları Zombi Yapıyor!

Zombi Karınca Mantarı önce kurbanını öldürür sonra karıncanın vücudu ile kafası arasından yani boynundan strome denilen bir sap gelişimi başlatır.

Yeni kurbanlar için orman zemininde beklemeye başlar. Sap üzerinde bulaşıcı sporlar oluşur ve diğer karıncalara bulaşmak için beklemeye başlar.


Bitkilerin yaprakları üzerinde dolaşan karıncalara da bulaşması mümkün, çünkü bu mantar türü yaprak damarlarına nüfus edebilmekte, akabinde onu ısıran karınca artık zombi olma yolunda ilk adımı atmış oluyor.

Bu mantar türünün adı bilim çevrelerinde ''Ophiocordyceps camponotus-rufipes'' olarak geçmekte, genelde zombiye çevirdiği karıncalarda ''Camponotus rufipes'' ismiyle bilinmekte.



Entomoloji ve biyoloji doçent doktoru David Hughes şöyle diyor:
''Çeşitli laboratuar çalışmalarında gördük ki karınca topluluklarında bu mantar türüne karşı sosyal bağışıklık gözlendi, zombi haline gelmiş 15 karınca ve henüz zombiye dönüşmemiş ama hastalıklı 15 karıncayı bir koloniye koyduğumuzda hiç bir karınca zombiye dönüşmüş ve hastalıklı karıncalara dokunmadı kısa süre içinde de henüz anlayamadığımız bir şekilde tüm hastalıklı karıncalar ve emareleri koloni içinde yok edildi.''


Ben de şöyle diyorum umarım bir gün bu mantar türü insanları konak olarak kullanmaya karar vermez. :)





Etiketler:
, , , , ,


2 yorum:

  1. Umarım karar vermez yoksa . o izlediğimiz filmler gerçek olur ki bunu hiç istemem :/ Çok biyolojik bir yazı olmuş. Lisede en çok sevdiğim dersti :D

    YanıtlaSil

İsviçreli Bilim Adamları ve Troll'ler yazamaz.